ponedeljek, 27. oktober 2014

GRAFOMOTORIČNE VAJE ZA MALE PRSTKE

Vsakič, ko pridem v 1.razred najprej opazim ročne spretnosti otrok - kako se zna urediti, zložiti zvezke iz torbe, izvleči barvice iz puščice in jih pospraviti, sedeti na stolu, kot dežurni znositi skodelice s čajem otrokom, razdeliti serviete, risati, zlagati kocke, izvajati naravne oblike gibanja, hoditi po stopnicah, listati knjigo, odpreti zvezek, najti pravo stran v zvezku, se orientirati v delovnem zvezku in zvezku, držati svinčnik, risati črte, držati škarje, striči, lepiti, slikati s čopičem ... za vse to je potrebna motorika - groba in fina. Obe se razvijata že od vsega začetka. V kolikor otroku v zgodnjem otroštvu ne ponudimo dovolj izkušenj, ima kasneje težave. 

V 1.razredu pa začnemo načrtno uriti finomotoriko s pisanjem različnih vzorčkov. Temu rečemo grafomotorika in je podlaga za pisanje števil in črk. 

Tule imate zbranih nekaj grafomotoričnih vaj, ki so vam lahko v pomoč pri urjenju otrokovih spretnosti:  


8 komentarjev:

  1. Najlepša hvala za "učne liste". Moja petletnica je kar šibka v grafomotoriki in govoru. Logopedinja in specialna pedagoginja, ki jo obravnavata, pravita, da sta obe področji povezani in da moramo delati vaje iz obeh področij, da jo okrepimo ročne spretnosti in izgovorjavo. Zato te dneve iščem tudi velike pole plakatov, na katerih potem vleče črte in riše krivulje.

    Pozdrav,
    Manjula

    OdgovoriIzbriši
  2. Hvalaaaaaa! Kako lepo, da svoje stvari delite z drugimi!

    OdgovoriIzbriši
  3. Bi šlo ponovno dodati povezavi? Ne delujeta več :/

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Joj, se opravičujem. Tako poln sem imela Google Drive, da sem nekaj datotek zbrisala in očitno tudi tole pomotoma. Če opaziš še kaj izbrisano, mi kar napiši. Lahko tudi na meil 5ra.strukelj@gmail.com.

      Izbriši
  4. Bi šlo ponovno dodati povezavi? Ne delujeta več :/

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Urejeno! Včasih imam poln pomnilnik na Google Drive in kaj po pomoti izbrišem. Lep dan.

      Izbriši