nedelja, 17. januar 2016

ZASNEŽENO MESTO


Nastanek zasneženega mesta:
1. Črn, vijoličen ali temno moder list kolaž papirja pomanjšaš tako, da na obeh stranicah odrežeš trak debeline približno tri otroške prste.
2. List kolaž papirja nalepiš na risalni list
3. Iz časopisnega papirja izstrižeš hiše.
4. Hišam iz belega pisarniškega lista dodaš strehe.
5. S pomočjo luknjača narediš nekaj snežink in jih nalepiš.
6. Trakova kolaž papirja, ki sta ti ostala s striženjem preoblikuješ v okna in vrata.
7. Narediš okvir iz alu-folije.

SNEŽAKI

Ker zunaj ni snega, smo pa snežake ustvarili kar na papirju. Najprej smo z gobico pobarvali list s svetlo modro vodeno tempero. Še preden je bil list dobro posušen, smo nanj narisali dva velika bela kroga - valili smo dve veliki sneženi kepi. S temnejšo modro smo nato osenčili snežaka: Najprej so po robu narisali temno modro črto, očistili v vodi čopi, ga obrisali in nato s čopičem potegnili po tej črti prosti sredini. Tako je nastala senca, ki je proti notranjosti snežaka svetlejša. Dodali smo klobuk, roke, šal s temno modro tempero in oranžen nos. Tla pod snežakom smo naredili na enak način kot smo osenči snežaka. 

NOVOLETNE JELKE

V gozdu so rasle tri novoletne jelke. Bile so dobre prijateljice. Najraje so se pogovarjale, smejale šalam in opazovale gozdne živali. Bile so prijazne, saj so velikokrat dale zavetje prezeblim živalim v teh zimskih dneh. Ko se je bližal božični večer, pa so živali sklenile, da povrnejo jelkam vso dobroto. Odločile so se, da jih okrasijo. Jelke niso imele nič proti, saj so bile rade lepe in urejene. Tako so živali pobrskale po svojih shrambah in okrasile jelke z orehi, jabolčki, slamnatimi vejicami, klasi pšenice ... Ko so bile jelke okrašene, so zasijale vse vseh mogočih barvah  in se zazibale v rahlem vetriču. 

Po tej zgodbici so nastale spodnje umetnije pod rokami mojih drugošolcev. Najprej so narisali po zgodbi jelke s svinčnikom. Nato so narisano prevlekli s črnim flomastrom. Na koncu pa vse pobarvali s temperami. 



VESELI DECEMBER V NAŠEM RAZREDU

Letos je bilo v našem razredu v decembru zelo zabavno in veselo. Vsakdan nam je krajšal naš škratek  Copatek s svojimi sporočilci in vragolijami. Ustvarjali smo voščilnice, posejali božično žito, se pripravljali na bazar, si ogledali igrani predstavi učencev višjih razredov, okrasili smrečico in seveda sami izdelali okraske zanjo, plesali, peli ...

           
                           

NOVOLETNE ČESTITKE

Moje letošnje novoletne čestitke. Te so odpotovale k mojim prijateljicam, sorodnikom, znancem ... Tudi v šoli smo jih z učenci naredili kar nekaj, a so jih na novoletnem bazarju dobesedno razgrabili in sploh nisem imela časa jih fotografirati.


SNEŽINKE BALERINKE

Snežinke - balerinke letos krasijo našo šolo. Baletko smo izstrigli po predlogi. Njena krilca pa izstrigli iz belega pisarniškega papirja. Snežinke - balerinke visijo na oknih in ker so pod njimi radiatorji in prihaja do kroženja zraka, se ves čas vrtijo in plešejo. 


          

KAPICE IN ROKAVIČKE

Da nas pozimi ne bo zeblo, smo ustvarili kape in rokavice. Potrebovali smo trši papir, voščenke in vato. 



LUTKOVNI KOTIČEK

Kar nekaj časa nazaj mi je mož domov začel nositi velike kartone. Kartoni so debeline približno 5 mm. Nekaj časa sem jih imela v shrambi in nisem vedela kaj z njimi. Ker pa imam v šoli interesno dejavnost Lutkovne delavnice, v okviru katere vsako leto pripravimo tudi predstavo, sem le-te začela uporabljati za izdelavo scene. Lansko leto je tako nastala hiška - gobica. Tole lutkovno gledališče - hiška pa v letošnjem letu prebiva v našem razredu, kjer se učenci lahko preizkušajo v nastopanju z lutkami. Uporabljajo pa jo tudi za igralno hišico. 




SKODELICA KAKAVA

Zima je čas, ko je zunaj mraz. A kljub temu, smo zelo radi zunaj na snegu. Se kepamo, sankamo, izdelujemo snežake ... Ko naj zazebe se skrijemo v zavetje hiše in prija nam topel čaj ali kakav. Z učenci smo izdelali vsak svojo skodelico. Najprej smo skodelice narisali s svinčnikom, jih nato prevlekli s črnim flomastrom, nato z barvnimi flomastri dodali vzorčke na skodelico, krožniček, mizo in tapete. Na koncu pa smo vse še pobarvali z barvicami.